Hvordan vaske ull? Slik tar du vare på strikkeplagg

Ull er et fantastisk materiale, som holder oss varme og komfortable gjennom det meste av værutfordringer – hele året om du vil! Til gjengjeld kan det trenge litt ekstra omsorg.

Les videre og bli litt klokere på hvordan du skal vaske ulltøy, og ta vare på det slik at det varer sesong etter sesong.

Hvordan vaske ullklær …

Det kan være litt fryktinngytende å skulle sette i gang med ullvasken. Særlig hvis det er en ullgenser eller -plagg du er veldig glad i. Hva om den krymper? Det første spørsmålet du bør stille deg er, “må plagget egentlig vaskes?”

Ubehandlede ullfibre er omgitt av et tynt lag med lanolin som er vannavstøtende, og som hindrer bakterier og annet smuss i å få god grobunn.

Derfor kan det ofte være unødvendig å vaske ulltøyet i det hele tatt. Å lufte plagget en ettermiddag kan gjøre jobben, for å fjerne lukt og smuss etter vanlig bruk. Hvis du fjerner flekker når de oppstår, før de rekker å sette seg, vil strikkeplagget klare seg lenge mellom hver vask. Å være tidlig ute med litt vann kan være nok! Likevel må det noen ganger en ordentlig vask til. Ull tåler heldigvis mye, så lenge man unngår noen fallgruver. Så hvordan skal du vaske ull.

… i vaskemaskin?

Selv om ull kan være ømfintlig, har moderne vaskemaskiner heldigvis klart å utvikle gode programmer som håndterer materialet godt. Det er derfor helt trygt å vaske ull i vaskemaskin, så lenge den har et egnet ullprogram, som vanligvis vasker på 30 ºC.

Som med alt tøy, bør du lese vaskeanvisningen på plagget godt. Det er viktig at du ikke bruker vanlige vaskemidler, men noe som er spesiallaget for å håndtere ull, som Milo.

Ull skal bare vaskes med annet ulltøy. Når klærne dine er satt sammen av flere ulike materialer, er det alltid det sarteste materialet du skal ta hensyn til. Inneholder ullgenseren din både ull og bomull, skal den altså vaskes som ull.

… for hånd?

  • Fyll en ren vask eller vaskebalje med lunkent vann, ca. 30 ºC.
  • Ha i to spiseskjeer Milo, og rør rundt til såpen er oppløst i vannet.
  • Legg ulltøyet i vaskevannet og klem på det med hendene, ikke gni det mot noe. Ikke la ulltøyet bli liggende i bløt i vannet. Når du har arbeidet deg gjennom hele plagget, tøm ut vannet.
  • Skyll deretter plagget i rennende vann av samme temperatur, helt til vannet som kommer ut er klart og såpefritt. Det er viktig å skylle godt for å få ut all såpen.
  • Klem forsiktig vann ut av plagget, før du ruller det i et rent håndkle for å klemme ut det meste av det før det skal tørke.

Kan jeg tørke ull i tørketrommel?

Som hovedregel er det en dårlig idé å tørke ull i tørketrommel. Ikke bare er det fare for at plagget krymper, men tørketromler sliter også mye på fibrene i stoffet. Det gjør at plagget vil miste fasongen og få hull og andre sliteskader mye raskere.

Hvis det likevel haster å få tørket ulltøyet ditt, er det noen plagg som kan tåle tørketrommelen. Les vaskeanvisningen på plagget ditt nøye. Hvis ulla er forhåndskrympet – som mye ullundertøy kan være, for eksempel – kan det tåle en runde i tørketrommelen. Men så lenge du ønsker å bevare både plagget og miljøet, anbefaler vi alltid å lufttørke ull.

Hvordan tørke ullklær

Nå har du vasket ulltøyet, du har fulgt de beste råd og fremgangsmåter, og genseren har blitt ren og god som ny, men den er tung og våt – hva nå? Jo, hvis du lurer på hvordan du skal tørke ullgenseren din for å bevare plagget i god stand, så er det best å gjøre minst mulig.

Ull blir gjerne veldig tungt når det er vått. Tørker du det hengende, kan det derfor tøyes og strekke seg, og miste formen. Etter vask, legg plagget flatt oppå et tørkestativ og la det tørke liggende. Trekk litt i, og form plagget slik du vil ha det mens det fremdeles er vått, så sørger du for at det beholder den passformen du ønsker og ikke trekker seg sammen eller blir for løst på feil sted.

Hvordan redde ull som har krympet?

Har uhellet vært ute og favoritt-ullgenseren har krympet? Ta et dypt pust – det kan fremdeles være mulig å reversere prosessen.

Her er seks trinn for å redde ull som har krympet:

  • Fyll kjøkkenvasken (sørg for at den er ren) eller badekaret med litt kjøligere enn lunkent vann og to spiseskjeer Milo. Du kan også bruke en kork babysjampo eller mild hårbalsam.
  • Legg ullplagget så flatt som mulig i vannet og klem ut all luft, slik at det er fullstendig under vann. La det ligge i 10-20 minutter. Vanligvis vil det ikke være lurt å la ull ligge bløtlagt så lenge, fordi det avslapper fibrene og får dem til å strekke seg – men akkurat nå er jo det målet!
  • Trekk såpevannet fra vasken eller badekaret. I motsetning til vanlig vask, trenger du ikke å skylle plagget på nytt med rent vann.
  • Klem forsiktig på plagget for å bli kvitt vann, uten å vri det opp. Rull det deretter i et rent håndkle, som anbefalt over, for å klemme ut mer av vannet i plagget.
  • Legg plagget flatt på et tørt håndkle eller over et tørkestativ, og trekk og form plagget til den formen du ønsker.
  • La det tørke, så håper vi plagget har gjenfunnet sin opprinnelige fasong!

Oppbevaring av ullklær

Akkurat som når tøyet skal tørkes, er den beste oppbevaringen av ullklærne at det ligger pent brettet i skuffer eller hyller. Ull kan ofte være litt tungt og da vil tyngdekraften strekke i plagget hvis det oppbevares hengende på en kleshenger.

For effektiv oppbevaring i skuffer, brett gjerne ullgenserne slik at de kan legges “stående” ved siden av hverandre i skuffen. Da kan du alltid se alle plaggene dine, og kan lettere velge favoritten fra dag til dag. Hvis du stabler plaggene oppå hverandre, er det vanskeligere å finne frem til de som havner nederst!

Med godt vedlikehold av ull og strikketøyet ditt, vil du kunne nyte favorittene år etter år, uten at det går på bekostning av fasong eller varme!
 

Se vårt store utvalg av dameklær.

Finn din nærmeste Zavanna-butikk.

Ønsker du å lese lignende saker kan du besøke vår inspirasjonsside.

For mer inspirasjon og gode tilbud rett i innboksen, meld deg på vårt nyhetsbrev her.